Premis i Gala Splash

Gala Splash

Dissabte 23 de novembre a les 20:00 h

La Gala de Premis Splash del dissabte 23 a les 18 de la vesprada és un altre dels esdeveniments de cada edició.
Comptarem amb la presencia dels guardonats.
Entrada lliure fins completar aforament.

Jurat format per:

Álvaro Pons (divulgador/Càtedra del Còmic UV) – Noélia Ibarra (Càtedra del Còmic UV) – Iria Ros (divulgadora/historiadora) – Miguel Ángel Martín (Director tècnic de Splash. Coordinador Àrea de Joventut de l´Ajuntament de Sagunt) – Fran García (Director de continguts Splash)

VAL – El Jurat del Festival Splash va fallar els següents premis:
CAS – El Jurado del Festival Splash falló los siguientes premios:

PREMIO MEJOR ÁLBUM NACIONAL

EL ABISMO DEL OLVIDO

Rodrigo Terrasa y Paco Roca. Astiberri, 2023

VAL – La història sol acabar eixint a la superfície, obrint-se pas entre el fang i la terra. A vegades des de les mateixes fosses comunes, des del món de la foscor i l’oblit on va ser enterrada en un passat mesquí i salvatge, en un país ocupat per un dictador que va decidir represaliar a tot aquell que s’haguera significat a favor d’una opció política distinta a la seua i la dels seus acòlits. El periodista Rodrigo Terrasa i el narrador gràfic Paco Roca desenterren i, d’alguna manera, retornen a la memòria, els afusellats en el mur de la vegonya de Paterna. Un còmic emocionant, per moments didàctic, amb una línia argumental a prova de bales; un còmic que col·loca cadascú en el seu lloc: als qui mai van oblidar i als qui s’obstinen que oblidem.

CAS – La historia suele acabar saliendo a la superficie, abriéndose paso entre el fango y la tierra. A veces desde las mismas fosas comunes, desde el mundo de la oscuridad y el olvido donde fue enterrada en un pasado ruin y salvaje, en un país ocupado por un dictador que decidió represaliar a todo aquel que se hubiera significado a favor de una opción política distinta a la suya y la de sus acólitos. El periodista Rodrigo Terrasa y el narrador gráfico Paco Roca, desentierran y, de alguna forma, devuelven a la memoria, a los fusilados en el muro de la verguenza de Paterna. Un cómic emocionante, por momentos didáctico, con una línea argumental a prueba de balas; un cómic que coloca a cada uno en su sitio: a los que nunca olvidaron y a los que se empeñan en que olvidemos.

PREMIO MEJOR OBRA INTERNACIONAL:

ALISON

Lizzy Stewart. Errata Naturae, 2023

VAL – L’autora anglesa Lizzy Stewart realitza en Alison el retrat d’una dona que lluita contra les limitacions del patriarcat, primer en un poble de províncies i, segon, contra el masclisme artístic del Londres dels anys setanta del passat segle. Un viatge interior i exterior, que implica constants alliberaments, la de mestressa de casa en Dorset a l’artista incipient en un món d’homes a Londres; un viatge en el qual ha d’eludir tots els paranys que el gènere masculí ha posat en el seu camí. Alison és una novel·la gràfica que abasta quasi totes les tècniques narratives possibles, té còmic, il·lustracions, textos purs i, entre el seu material, i per a contar la història quasi completa d’Alison, recorre a dibuixar cartells, fotografies i al muntatge de tot això en les planxes d’aquest subtil llibre dibuixat en aquarel·la, que a més de l’alliberament femení i de l’art, parla de l’amor. Hi ha molt d’amor en les seues pàgines. D’aquesta novel·la gràfica, la gran Possy Simmonds ha dit: un llibre inoblidable, complex i íntim.

CAS – La autora inglesa LIzzy Stewart realiza en Alison el retrato de una mujer que lucha contra las limitaciones del patriarcado, primero en un pueblo de provincias, y segundo, contra el machismo artístico del Londres de los años setenta del pasado siglo. Un viaje interior y exterior, que implica constantes liberaciones, la de ama de casa en Dorset a la artista incipiente en un mundo de hombres en Londres; un viaje en el que debe sortear todas las trampas que el género masculino ha puesto en su camino. Alison es una novela gráfica que abarca casi todas las técnicas narrativas posibles, tiene cómic, ilustraciones, textos puros, y entre su material, y para contar la historia casi completa de Alison recurre a dibujar carteles, fotografías y al montaje de todo esto en las planchas de este sutil libro dibujado en acuarela, que además de la liberación femenina y del arte, habla del amor. Hay mucho amor en sus páginas. De esta novela gráfica, la gran Possy Simmonds ha dicho: un libro inolvidable, complejo e íntimo.

PREMIO ENTENDER EL PRESENTE

EL CIELO EN LA CABEZA

Antonio Altarriba (guion), Sergio García (ilustraciones), Lola Moral (color). Norma, 2023

VAL – La immigració africana cap a l’anhelada i pròspera Europa és una de les més grans odissees humanes del segle XXI. Els africans subsaharians no desitgen tornar a Ítaca, ni ser els primers a trepitjar el centre de l’Àrtic. La seua epopeia està lligada a la pura supervivència econòmica i, en menor mesura, al fet de pertànyer a col·lectius LGTBI+ perseguits als seus països d’origen o viure en dictadures que els obliguen a emigrar de manera forçosa per a no ser empresonats, quan no assassinats. Trajectes de milers de quilòmetres i centenars de perills són els ingredients bàsics als quals s’enfronten els milers d’immigrants que desitgen una vida millor per a ells i les seues famílies.
Antonio Altarriba, Sergio García i Lola Moral aconsegueixen transmetre tota la duresa i cruesa d’aquests viatges transafricans a través de la figura de Nivek, un jove esclavitzat en una mina de coltan, com a arrancada argumental del llibre. Antonio Altarriba no fuig dels terrenys més coneguts d’aquests perills, però llisca per ells com un fabulador, conscient que la realitat pot alimentar-se de contes, d’històries i tradicions tribals, d’elements que han denominat El cielo en la cabeza com a «realisme màgic». En el terreny gràfic, Sergio García fa un extraordinari treball que, al costat dels colors de Lola Moral, ens ofereixen planxes d’una enorme bellesa, malgrat la cruesa de la narració, un tractat de vinyetes, enquadraments i figures d’extrema plasticitat. Un conjunt tan ben embastat, que converteixen aquest treball en un dels millors de l’any 2023.

CAS – La inmigración africana hacia la anhelada y próspera Europa es una de las más grandes odiseas humanas del Siglo XXI. Los africanos subsaharianos no desean regresar a Ítaca, ni ser los primeros en pisar el centro del Ártico. Su epopeya está ligada a la pura supervivencia económica, y en menor medida, al hecho de pertenecer a colectivos LGTBI+ perseguidos en sus países de orígen o vivir en dictaduras que les obligan a emigrar de manera forzosa para no ser encarcelados, cuando no asesinados. Trayectos de miles de kilómetros y cientos de peligros son los ingredientes básicos a los que se enfrentan los miles de inmigrantes que desean una vida mejor para ellos y sus familias.
Antonio Altarriba, Sergío García y Lola Moral consiguen transmitir toda la dureza y crudeza de estos viajes transafricanos a través de la figura de Nivek, un joven esclavizado en una mina de coltán, como arranque argumental del libro. Antonio Altarriba no huye de los terrenos más conocidos de estos peligros, pero se desliza por ellos como un fabulador, consciente de que la realidad puede alimentarse de cuentos, de historias y tradiciones tribales, de elementos que han denominado a El cielo en la cabeza como «realismo mágico». En el terreno gráfico, Sergio García realiza un extraordinario trabajo, que junto a los colores de Lola Moral, nos ofrecen planchas de una enorme belleza, pese a lo crudo de lo narrado, un tratado de viñetas, encuadres y figuras de extrema plasticidad. Un conjunto tan bien hilvanado, que convierten a este trabajo en uno de los mejores del año 2023.

PREMIO «SENTO LLOBELL» AL TALENTO JOVEN

RONSON

César Sebastián (guion y dibujo). Autsider, 2023

VAL – La nostàlgia representa un dels motors artístics més clàssics de tota la narrativa mundial. Mirades cap a un passat, unes vides o una època que fa poc o molt que han desaparegut, deixant un pòsit en les persones que senten la necessitat de tornar a elles. El valencià César Sebastián realitza amb Ronson un exercici creatiu al voltant del passat en la vida d’un poble i per a això es disfressa en el xiquet que va ser ell i també traspassa una generació, convertint-se en el xiquet que també va ser el seu pare, en la seua història més pròxima. D’aquesta manera, la narració es torna més familiar i antropològica, de manera que permet conéixer una multiplicitat d’aspectes al voltant de la vida en una xicoteta població rural. A través d’un blanc i negre pintat en ocre, i d’una part gràfica de traç precís i natural, César aconsegueix recuperar la memòria i plasmar-la amb determinació i sense filtres, amb moments durs i impensables hui en els nostres dies.

CAS – La nostalgia representa uno de los motores artísticos más clásicos de toda la narrativa mundial. Miradas hacia un pasado, unas vidas o una época que hace poco o mucho que han desaparecido, dejando un poso en las personas que sienten la necesidad de regresar a ellas. El valenciano César Sebastián realiza con Ronson un ejercicio creativo alrededor del pasado en la vida de un pueblo y para ello se disfraza en el niño que fue él y también traspasa una generación, conviertiéndose en el niño que también fue su padre, en su historia más cercana. De esta manera, la narración se torna más familiar y antropológica, permitiendo conocer una multiplicidad de aspectos alrededor de la vida en una pequeña población rural. A través de un blanco y negro pintado en ocre, y de una parte gráfica de trazo preciso y natural, César consigue recuperar la memoria y plasmarla con determinación y sin filtros, con momentos duros e impensables hoy en nuestros días.

PREMIO HUMOR GRÁFICO

RAQUEL GU

VAL – L’autora barcelonina Raquel Gu és una totterreny de la il·lustració des de fa més d’una dècada. Ha participat en obres col·lectives com Enjambre (2014) o El romancero gitano ilustrado (2017). Es dedica també a obres divulgatives, en què posa el seu segell humorístic, com és el cas de les matemàtiques Hasta el infinito y más allá (2013) amb Clara Grima, o la química La tabla periódica per a l’editorial valenciana Andana Gràfica, amb Adela Muñoz. Ha col·laborat i col·labora per a diversos mitjans, com Jot Down, El Salto, El Jueves, Mongolia o Diari Ara. A més té treballs dedicats al públic infantil com Dragonario (2015) o Monstruopedia (2016). Afegim-li que Raquel és filòloga, traductora i forma part del col·lectiu Autoras de Cómic, i ha participat en l’exposició sobre Núria Pompeia.
Rep el Premi Humor Gràfic del Festival Splash per les seues vinyetes humorístiques publicades i per la sèrie ¡Estoy estupenda! i Las estupendas, que continua publicant en Mongolia. En aquestes tires, Raquel reflexiona sobre temes com la tirania de l’estètica femenina, el masclisme i la societat contemporània des d’un punt de vista crític, sempre amb un somriure en la boca.

CAS – La autora barcelonesa Raquel Gu es una todoterreno de la ilustración desde hace más de una década. Ha participado en obras colectivas como Enjambre (2014) o El romancero gitano ilustrado (2017) Se dedica también a obras divulgativas, donde pone su sello humorístico, como es el caso de las matemáticas Hasta el infinito y más allá (2013) junto a Clara Grima, o la química La tabla periódica, para la editorial valenciana Andana gràfica, junto a Adela Muñoz. Ha colaborado y colabora para varios medios, como Jot Down, El Salto, El jueves, Mongolia o Diari Ara. Además tiene trabajos dedicados al públicio infantil como Dragonario (2015) o Monstruopedia (2016) Sumémosle que Raquel es filóloga, traductora y forma parte del colectivo Autoras de Cómic, habiendo participado en la exposición sobre Núria Pompeia.
Recibe el Premio Humor Gráfico del Festival Splash por sus viñetas humorísticas publicadas y por la serie ¡Estoy estupenda! y Las estupendas, que sigue publicando en Mongolia. En estas tiras, Raquel reflexiona sobre temas como la tiranía de la estética femenina, el machismo y la sociedad contemporánea desde un punto de vista crítico, siempre con una sonrisa en la boca.

PREMIO MEJOR OBRA DE «NO FICCIÓN»:

MUJER, VIDA, LIBERTAD

Coordina Marjane Satrapi. Reservoir Books, 2023.

VAL – Àlbum col·lectiu promogut per l’autora Marjane Satrapi (Persépolis) després de l’assassinat de Masha Amini a mans de la policia política iraniana. Aquest luctuós succés serveix a Marjane, al politòleg Farid Vahid, a l’historiador Abbas Milani i al reporter francés Jean-Pierre Perrin per a construir un fresc demolidor sobre la situació actual a la república islàmica de l’Iran. La persecució política, accentuada sobre les dones, la corrupció endèmica del país o l’activisme intern i extern per a canviar les coses, formen part d’aquest extraordinari document gràfic, en el qual intervenen autors del calibre de Lewis Trondheim, Pascal Rabaté, Patricia Bolaños, Joan Sfar i el nostre Paco Roca, entre altres.

CAS – Álbum colectivo promovido por la autora Marjane Satrapi (Persépolis) tras el asesinato de Masha Amini a manos de la policía política iraní. Este luctososo suceso sirve a Marjane, al politólogó Farid Vahid, al historiador Abbas Milani y al reportero francés Jean-Pierre Perrin para construir un fresco demoledor sobre la situación actual en la república islámica de Irán. La persecución política, acentuada sobre las mujeres, la corrupción endémica del país o el activismo interno y externo para cambiar las cosas, forman parte de este extraordinario documento gráfico, en el que intervienen autores del calibre de Lewis Trondheim, Pascal Rabaté, Patricia Bolaños, Joan Sfar y nuestro Paco Roca, entre otros.

PREMIO MEJOR GUION

CONTRITION

Carlos Portela, con dibujo de Keko. Norma Editorial, 2023

VALContrition és un dels treballs més negres publicats en els últims anys. El punt de partida és una localitat de Florida que reuneix com a veïns exconvictes pederastes, obligats a estar allunyats dels xiquets i a conviure junts. Una situació que és real i que existeix com a format legal als Estats Units. A partir d’ací, Carlos construeix un thriller psicològic que abasta aquesta temàtica tan dura i ens parla sobre la possibilitat de la redempció i el perdó, sobre la posició moral de les autoritats i els pederastes, sobre les segones oportunitats, sobre el pes del passat mostrat en l’espill del present. Al capdavant de la part gràfica, Keko, que torna a mostrar el seu mestratge en un gènere, el negre, polit al costat del guionista Antonio Altarriba, i que amb el seu magnífic blanc i negre, brinda a la història tota l’angoixa, desassossec i incertesa de Contrition; totes les ombres i les llums que una història així requeria.

CAS – Contrition es uno de los trabajos más negros publicados en los últimos años. El punto de partida es una localidad de Florida que reune como vecinos a exconvictos pederastas, obligados a estar alejados de los niños y a convivir juntos. Una situación que es real y que existe como formato legal en los Estados Unidos. A partir de ahí, Carlos construye un thriller psicológico que abarca esta temática tan dura y nos habla sobre la posibilidad de la redención y el perdón, sobre la posición moral de las autoridades y los pederastas, sobre las segundas oportunidades, sobre el peso del pasado mostrado en el espejo del presente. Al frente de la parte gráfica, Keko, que vuelve a mostrar su maestría en un género, el negro, pulido junto al guionista Antonio Altarriba, y que con su magnífico blanco y negro, brinda a la historia toda la angustia, desasosiego e incertidumbre de Contrition; todas las sombres y las luces que una historia así requería.

PREMIO DE MEMÓRIA HISTÓRICA

LA JABALINA

Cristina Durán y Miguel Ángel Giner. Astiberri, 2023

VAL – Es completa, amb aquest premi, un cercle que va començar fa uns pocs anys com a encàrrec de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament de Sagunt. Cristina Durán i Miguel Ángel Giner plasmaren no sols la història de María Pérez Lacruz, coneguda com La Jabalina, sinó també els esdeveniments històrics de la Guerra Civil i la postguerra a la localitat del Port de Sagunt. María va ser la primera dona ferida en la Guerra Civil i va ser l’última dona assassinada pel franquisme a la Comunitat Valenciana. Assassinada, ja que va ser ajusticiada per una sèrie de càrrecs que era impossible que ella consumara. Si hi ha alguna cosa que ens demostra la història, encara que tarde anys a destapar-se, és que la veritat acaba imposant-se a la falsedat, que els fets que ens contaren en un determinat moment només són un munt de fem que no volen que netegem, simplement perquè no volen que sapiem. En una època, l’actual, en la qual les mentides corren veloces a través dels nostres dispositius electrònics, llibres com aquest ens han d’ajudar a comprendre el temps que a vegades es tarda a desmuntar mentides i notícies falses.

CAS – Se completa, con este premio, un círculo que comenzó hace unos pocos años como encargo de la Concejalía de Memoria Histórica y Democrática del Ayuntamiento de Sagunto. Cristina Durán y Miguel Ángel Giner plasmaron no solo la historia de María Pérez Lacruz, conocida como La Jabalina, sino también los acontecimientos históricos de la guerra civil y la posguerra en la localidad de Puerto de Sagunto. María fue la primera mujer herida en la Guerra Civil y fue la última mujer asesinada por el franquismo en la Comunidad Valenciana. Asesinato, puesto que fue ajusticiada por una serie de cargos que era imposible que ella consumase. Si hay algo que nos demuestra la historia, aunque tarde años en destaparse, es que la verdad acaba imponiéndose a la falsedad, que los hechos que nos contaron en un determinado momento solo son un montón de estiercol que no quieren que limpiemos, simplemente porque no quieren que sepamos. En una época, la actual, en la que las mentiras corren veloces a través de nuestros dispositivos electrónicos, libros como este nos deben de ayudar a comprender el tiempo que a veces se tarda en desmontar mentiras y noticias falsas.

PREMIO UNA VIDA DE VIÑETAS

JORDI BERNET

VAL – Jordi Bernet és un dels grans autors de la historieta espanyola. Enumerar la seua obra o si més no esbossar tots els seus anys en la professió ens portaria una bona estona. Però es fa necessari en aquest espai que ho fem de manera quasi telegràfica. Jordi és fill d’historietistes i, des de la seua infància, es va veure envoltat dels autors de la casa Bruguera. En 1960 comença a col·laborar en l’editorial amb Doña Urraca, personatge que havia creat el seu pare. Durant els seixanta i setanta col·labora amb el guionista Miguel Cussó en treballs i personatges com a Poncho Yucatán, Dan Lacombe i Andrax per a diverses capçaleres europees. De la mà de Selecciones Ilustradas i de Josep Toutain, Jordi aterra just en el boom del còmic adult d’Espanya en els vuitanta amb treballs ja inoblidables com a Torpedo 1936, un monument gràfic al gènere negre; o Sarvant, una història denominada d’espada y brujería amb guions d’Antonio Segura. Són les múltiples capçaleres de l’època el que li permet serialitzar un munt de treballs que després s’aniran recopilant en àlbums. Treballs com Kraken, Custer, De vuelta a casa, La naturaleza de la bestia o Historias negras, per esmentar-ne algunes. Ha sigut col·laborador d’El Jueves amb el personatge eròtic Clara de noche i a Itàlia va tornar al western amb Tex. Ha col·laborat amb el segell nord-americà DC, sobretot amb portades, i va ser dibuixant de The Spirit, guanyant-se una bona amistat amb el mestre Will Eisner. Ha seguit amb treballs posteriorment, però si voleu un retrat complet de Jordi, us recomanem l’assaig de Toni Guiral Bernet, cincuenta años de viñetas.

CAS – Jordi Bernet es uno de los grandes autores de la historieta española. Ennumerar su obra o siquiera esbozar todos sus años en la profesión nos llevaría un buen rato. Pero se hace necesario en este espacio que lo hagamos a modo casi telegráfico. Jordi es hijo de historietistas y, desde su infancia, se vio rodeado de los autores de la casa Bruguera. En 1960 empieza a colaborar en la editorial con Doña Urraca, personaje que había creado su padre. Durante los sesenta y setenta colabora con el guionista Miguel Cussó en trabajos y personajes como Poncho Yucatán, Dan Lacombe y Andrax para varias cabeceras europeas. De la mano de Selecciones Ilustradas y de Josep Toutain, Jordi aterriza justo en el boom del cómic adulto de España en los ochenta con trabajos ya inolvidables como Torpedo 1936, un monumento gráfico al género negro; o Sarvant, una historia denominada de espada y brujería con guiones de Antonio Segura. Son las múltiples cabeceras de la época lo que le permite serializar un montón de trabajos que luego se irán recopilando en álbumes. Trabajos como Kraken, Custer, De vuelta a casa, La naturaleza de la bestia o Historias negras, por citar algunas. Ha sido colaborador de El Jueves con el personaje erótico Clara de noche y en italia regresó al western con Tex. Ha colaborado con el sello norteamericano DC, sobre todo con portadas y fue dibujante de The Spirit, granjeándose una buena amistad con el maestro Will Eisner. Ha seguido con trabajos posteriormente, pero si queréis un retrato completo de Jordi, os recomendamos el ensayo de Toni Guiral Bernet, cincuenta años de viñetas.

PREMIO DIVUGACIÓN

ELISA McCAUSLAND

VAL – Periodista, crítica i investigadora per la Universitat Complutense de Madrid (UCM), el seu treball està enfocat en l’anàlisi de la cultura popular des de la perspectiva feminista. Promotora del col·lectiu d’Autoras de Cómic, agrupació que treballa des de 2013 per la igualtat real i efectiva en el món de la historieta. Comissària de l’exposició «Presentes: autoras de tebeo de ayer y hoy» (2016-18), organitzada per la AECID amb el col·lectiu d’Autoras de Cómic, l’objectiu de la qual és visibilitzar la tasca de les autores de còmic espanyoles des dels temps de la República fins als nostres dies. Autora dels assajos crítics Wonder Woman: El feminismo como superpoder (Errata Naturae, 2017) i, amb el crític Diego Salgado, Supernovas: una historia feminista de la ciencia ficción audiovisual (Errata Naturae, 2019), amb qui també du a terme el podcast «Trincheras de la Cultura Pop» (Consonni), i en el periòdic El Salto la columna setmanal «Ruido de Fondo». Col·laboradora en el programa cultural «Efecto Doppler» de Radio 3 (RTVE), així com en revistes especialitzades (Caimán: Cuadernos de cine, Dirigido por o Comicmanía) on aborda còmic, cinema i literatura. Ha publicat, també amb Diego Salgado, l’assaig Viñetaría: historia universal de las autoras de cómic, que és, com indica el seu títol, un repàs a les professionals i autores que han contribuït al mitjà al llarg dels seus cent trenta anys d’evolució: des de les tires de premsa a la novel·la gràfica i el webcomic, passant per l’humor gràfic, el comic book i les revistes periòdiques per a xiquets i adults.

CAS – Periodista, crítica e investigadora por la Universidad Complutense de Madrid (UCM), su trabajo está enfocado en el análisis de la cultura popular desde la perspectiva feminista. Promotora del Colectivo de Autoras de Cómic, agrupación que trabaja desde 2013 por la igualdad real y efectiva en el mundo de la historieta. Comisaria de la exposición ‘Presentes: Autoras de tebeo de ayer y hoy’ (2016-18) organizada por la AECID junto al Colectivo de Autoras de Cómic cuyo objetivo es visibilizar la labor de las autoras de cómic españolas desde los tiempos de la República hasta nuestros días. Autora de los ensayos críticos Wonder Woman: El feminismo como superpoder (Errata Naturae, 2017) y, junto al crítico Diego Salgado, Supernovas: Una historia feminista de la ciencia ficción audiovisual (Errata Naturae, 2019), con quien también lleva a cabo, el podcast ‘Trincheras de la Cultura Pop’ (Consonni) y en el periódico El Salto, la columna semanal ‘Ruido de Fondo’. Colaboradora en el programa cultural Efecto Doppler de Radio 3 (RTVE), así como en revistas especializadas (Caimán: Cuadernos de cine, Dirigido por o Comicmanía) donde aborda cómic, cine y literatura. Ha publicado, también con Diego Salgado, el ensayo Viñetaria: historia universal de las autoras de cómic» es, como indica su título, un repaso a las profesionales y autoras que han contribuido al medio a lo largo de sus ciento treinta años de evolución: desde las tiras de prensa a la novela gráfica y el «webcomic», pasando por el humor gráfico, el «comic book» y las revistas periódicas para niños y adultos.

PREMIO «MASS MEDIA»

JESÚS GIMÉNEZ

RTVE

VAL – Periodista especialitzat en cultura -sobretot cinema i còmic. Ha treballat en ràdio (Onda Cero, Radio Voz, Onda Madrid, Radio 5) i televisió (Telemadrid, Antena 3, Televisió Espanyola). Des de 1997 a 2008 va desenvolupar la seua tasca en TVE, en programes com Corazón de…, Cartelera i Días de Cine. Des de 2005 codirigeix al costat de Víctor Gómez el programa Viñetas y bocadillos (Radio 5). En 2009 es va incorporar a Rtve.es, on treballa en cultura i porta la secció de còmic, destacant el seu blog «Viñetas y bocadillos». Hi publica notícies relacionades amb el món del còmic i ressenyes dels treballs més destacables del moment.

CAS – Periodista especializado en cultura -sobre todo cine y cómic-. Ha trabajado en radio (Onda Cero, Radio Voz, Onda Madrid, Radio 5) y televisión (Telemadrid, Antena 3, Televisión Española). Desde 1997 a 2008 desarrolló su labor en TVE, en programas como Corazón de…, Cartelera y Días de Cine. Desde 2005 codirige junto a Víctor Gómez el programa Viñetas y bocadillos (Radio 5). En 2009 se incorporó a RTVE.es dónde trabaja en cultura y lleva la sección de cómic, destacando su blog Viñetas y bocadillos. En él publica noticias relacionadas con el mundo del cómic y reseñas de los trabajos más destacables del momento.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies